O meni

Marija Husar Rimac je hrvatska pjevačica i skladateljica. Sredinom devedesetih sa sestrom Ivanom Husar, Majom Vučić i Martinom Pongrac učinila je veliki glazbeni korak u tadašnjoj hrvatskoj pop kulturi. Grupa “Divas”, u kojoj je Marija pjevala, uzdignula je pop glazbu na hrvatskim prostorima, ali i šire. Nakon raspada grupe Marija je započela solo karijeru, posebno u duhovnoj glazbi.

Obrazovanje

Osnovnu školu i gimnaziju završila je u Zagrebu, gdje, nakon završene srednje škole upisuje studij privatnog menadžmenta.

Privatni život

Rođena je 25.6.1975. godine u Zagrebu. Kako sama Marija kaže, dolazi iz tradicionalne katoličke obitelji, gdje su roditelji, nju i stariju sestru Ivanu, od malena učinili temeljnim vrijednostima koje vjera može pružiti, što će kasnije uvelike utjecati na Marijinu solo karijeru u duhovnoj glazbi.

U njihovoj obitelji se iznimno cijenila glazba. Otac je bio učitelj glazbenog. Svirao je violinu, a najviše je uživao u sviranju gitare, što je prenio i na svoje kćeri. Marija je vrlo rano otkrila da je glazba ono čime se želi baviti. Pored toga što je vježbala svoje vokalne sposobnosti, krenula je svirati gitaru, kao i njezin otac.

Kao dijete je bila zaljubljive prirode i često je slušala pjesmu “When I fall in love” od Ricka Astleya.

Marija rado izdvaja svoju produhovljenu stranu i koja je učinila da se osjeća potpunom, nakon godina traženja u vjeri. S dvadeset i sedam godina je otišla na duhovni seminar na kojemu je pronašla ono što je mislila da je izgubljeno, nakon godina zanemarivanja. Sa starijom sestrom je uvijek bila u dobrim odnosima, ali nakon ozbiljnog ulaska u duhovni svijet, Marija je priznala da je to utjecalo i na njihov odnos, jer Ivana u početku to nije mogla prihvatiti.

Nakon godinu dana veze, 2009. godine, vjenčala se u Livnu, u Bosni i Hercegovini, za Vjekoslava Rimca, vlasnika konzalting tvrtke u Zagrebu. Na vjenčanju, Marija je imala dvije kume, Ninu Badrić i Kristinu Renić.

Marija je kao dijete bila opčinjena Londonom i maštala je da će tamo živjeti, a danas, kako Kaže, želja joj je ostati u Hrvatskoj sa svojom obitelji.

Kada nije zaposlena glazbom, rado svoje vrijeme provodi u kuhinji u spravljanju raznih specijaliteta, jer je, kako kaže, veliki gurman.

Posao

Marija je još kao dijete osjetila veliku povezanost s glazbom. Kada bi slušala oca kako pjeva i svira, uvijek bi mu se sa sestrom rado pridružila. Prekretnica se dogodila kada je još bila djevojčica. Poznati glazbeni pedagog, Zdravko Šljivac, predložio je njoj i sestri da se priključe dječjem zboru. Nije dugo prošlo kada je prihvatila prijedlog i počela pjevati u poznatom zagrebačkom dječjem zboru “Zvjezdice”. Taj zbor se smatra najreprezentativnijem zborom u Hrvatskoj uopće.

U zboru je provela deset godina i kako sama Marija kaže, taj zbor je najbolja glazbena škola koju je mogla zamisliti. Dok je surađivala s njima upoznala se s klasikom, folklorom, crnačkom duhovnom glazbom, ali i duhovnom glazbom općenito. Tada je shvatila koliki je raspon utjecaja glazbe na ljude, posebno na njihova raspoloženja, ta spoznaja ju je u trenucima, kada bi razmišljala o prekidu glazbene karijere, motivirala da nastavi.

Na Badnjak, 1995. godine, sa sestrom Ivanom, Majom Vučić i Martinom Pongrac osniva hrvatski pop sastav “Divas”. Djevojke su nastupale u dječjem zboru “Zvjezdice”, tako da su već od prije znale vokalne sposobnosti i što ih može čekati u novo, ozbiljnijem, glazbenom sastavu.

U tom trenutku se otvaraju ozbiljne ponude u glazbenom svijetu. S grupom je 1995. godine nastupala na Dori, s pjesmom “Sexy cool”. Nakon što je publika prilično dobro prihvatila novu glazbenu poslasticu, djevojke su 1997. godine izdale svoj prvi album “Ladies” na kojem su se nalazili hitovi poput “Funky maniac”, “Pet”, “Tajna ljubavi”, “Sexy cool” i druge pjesme.

Godine 1999. su izdali drugi studijski album “Divas” s pjesmama poput “Oprosti mi”, “Za mene stvoren si”, “Proljeće”, “Ne mogu tebe” i druge.

Godine 2000. su izdale album s Božićnog koncerta pod nazivom “HNK Live, Božićne zvjezdice”.

Godine 2002. objavljuju četvrti album pod nazivom “Bon appetit” na kojem se nalazi istoimena pjesma, koja je bila kruna njihovoj karijeri, zatim “Nema razloga”, “Tvoja jedina”, “Ti mi nudiš više” i druge pjesme.

Godine 2005. izdaju svoj posljednji album “Divas & Dive”. Te godine su odlučile staviti točku na karijeru u tom glazbenom sastavu. Marija je posebno izdvojila koncert “Divac i dive” na kojem su nastupali s Josipom LisacGabi Novak, Radojkom Šverko i Meri Cetinić.

Nakon toga Marija i Ivana kreću u solo karijeru, već 2008. godine izdaju svoj prvi album “Familija” na kojem su se našle pjesme poput “Sve što se izgubilo”, “I da sutra”, “Znam” i druge.

Marija 2009. godine izdaje album “Plesni Božić”, na kojem je prepjevala poznate božićne pjesmice.

Godine 2013. izdaje album pod nazivom “Čarobna ljubavna priča” na kojem su se našle pjesme poput “Reci da me voliš (mucho, mucho, mucho)”, “When I fall in love”, pjesma koju je kao dijete rado slušala i razmišljala o ljubavi, i mnoge druge pjesme.

Pored toga što je aktivno u glazbenim vodama, Marija često posjećuje molitvene zajednice gdje održava predavanje na temu religije, vjere, Boga i slično.

Najveća postignuća

Godinu dana prije formiranja grupe “Divas”, Marija je s djevojkama nastupala kao prateći vokali na Euroviziji Tonyu Cetinskom, za pjesmu “Nek ti bude ljubav sva”.

Vrijedi istaknuti brojna priznanja i nagrade koje je grupa “Divas” dobila u vrijeme kada su bile aktivne. Višestruke su dobitnice prestižne nagrade “Porin”.